Onderhoud

Onderhoud van Glas in lood. Uw glas in lood verdient extra aandacht bij het schoonmaken omdat sommige schoonmaakartikelen schade kunnen veroorzaken. Zo kunnen ammoniak en azijn het lood aantasten en sommige schuurmiddelen kunnen krassen op het glas veroorzaken. Ook verf verwijderende middelen moeten vermeden worden, deze kunnen de kit aantasten of zelfs oplossen.

Tips voor het onderhoud van glas in lood.

Wat kunt U wel gebruiken:
Schoonmaakmiddelen zonder ammoniak. Glassex werkt bv. prima. Katoenen doeken (andere doeken laten vaak stof achter, langs het lood) of keukenrol. U kunt ook verfrommelde kranten gebruiken, zoals men vroeger deed. Wattenstaafjes of oude tandenborstels. Nieuwe, enkelvoudige scheermesjes en extra fijne staalwol.

Onderhoud van Glas in loodHet schoonmaken van het glas: Maak elk ruitje apart schoon. Spuit het schoonmaakmiddel op een doek (niet direct op het glas) en maak het glas stukje bij beetje schoon. Voor het streeploos schoonmaken kunt u elk ruitje nawrijven met een droge katoenen doek. Wattenstaafjes zijn ideaal om de kleinere stukjes glas schoon te maken en om in de kleine hoekjes te komen. Voor het schoonmaken van glas met structuur gebruikt U oude tandenborstels. Gebruik een borstel met schoonmaakmiddel en een andere om eventuele strepen weg te wrijven. Verfspatten kunnen voorzichtig weggeschraapt worden met een enkelvoudig scheermesje of fijne staalwol. Grove staalwol, schuursponsjes of andere schuurmiddelen kunnen het glas beschadigen. Sommige laksoorten en verf kunnen oplossen door te wrijven met aceton of gedenatureerde alcohol. Gebruik deze stoffen echter met mate, ze kunnen de lak van het houtwerk beschadigen en zullen zeker de kit tussen de loodprofielen oplossen..
vulling wfgLet Op! De kit onder het lood niet verwijderen. Zonder de kit zal het raam niet wind- en waterdicht zijn. Tevens zal het raam kunnen gaan rammelen. Rammelen is eenvoudig op te verhelpen door in de hoekjes een klein tipje transparante siliconenkit aan te brengen. Het lood niet oppoetsen, het behoort dof of grijs te zijn. Als het lood erg smerig is door verf spatten kunt u het heel voorzichtig afkrabben en licht behandelen met fijn staalwol. Kleine krasjes op het lood kunnen bijgewerkt worden met patina(bij ons verkrijgbaar). Als het glas in loodraam bol gaat staan, de soldeerpunten gebroken zijn, als het rammelt (gekitte ramen) of als het lood er korrelig uitziet, dan heeft uw raam professionele aandacht nodig.

Onderhoud

error: Content is protected !!